Week 19 - van 'Karoo' naar 'Namakwaland'
Het is vandaag 14 februari, Valentijnsdag. Ik moet hoognodig gaan schrijven want dat heb ik deze week verzuimd te doen. Geen tijd? Nou, je kan beter zeggen geen zin.. en elke dag nam ik mij voor om te gaan beginnen. Met het logboekje naast mij gaat het vast wel weer lukken.

Maandag stappen we in een weer glimmende auto. Als extra ‘service van het huis’ heeft de klusjesman onze auto gewassen. Helaas blijft de auto niet lang wit want we rijden door een droog en dor landschap. Met aan de ene kant het ‘Kougagebergte’ en aan de andere kant het ‘Tsitsikammagebergte’, is het een brede kloof waar we doorheen rijden. Vlakbij de kust komen uit bij het hele kleine plaatsje ‘Stormsrivier’. Hier belanden we in een vrijstaand huisje met grote veranda en uitzicht op de bergen. Gelukkig is de temperatuur hier wat aangenamer en het windje zorgt ervoor dat we ook lekker buiten kunnen zitten.
Als we ’s ochtends vroeg de openslaande deuren willen openzetten komt de warmte ons al tegemoet. Het weer is totaal omgeslagen, jammer dus!

We rijden verder langs de kust, het is de welbekende tuinroute. Vanwege het vele groen dat hier groeit heeft het deze naam gekregen. Onderweg stoppen we bij een roofvogelopvang, de meeste vogels kunnen na de opvang gelukkig weer de vrije natuur in. Tijdens de show krijgen we wat uitleg en scheren de vogels langs ons hoofd. Helaas zorgt de regen er voor dat we eerder moeten stoppen omdat we nu toch wel héél erg nat beginnen te worden. In ‘Knysna’, een gezellig toeristendorpje met een lagune, vinden we een overnachting. Het is nog vroeg dus we verkennen nog even het centrum met zijn vele winkeltjes. De promenade straalt een bijna Mediterrane sfeer uit met houten vlonders en boetiekjes. ’s Avonds schuiven we aan bij een trendy restaurant waar we genieten van een heerlijk drie-gangen diner.

We vervolgen de tuinroute. Helaas is het erg bewolkt dus we kunnen niet optimaal van de omgeving genieten, de zee is wild en er hangen dikke zeedampen. Vanaf ‘Mosselbaai’ rijden we het land weer in met ‘Oudtshoorn’ als einddoel. We ontwijken de snelweg en kiezen voor een B-weg zodat we meer van het landschap kunnen zien. In ‘Oudtshoorn’ aangekomen, het centrum van de struisvogel-farms, belt HP een aantal B&B’s die in het accommodatiegidsje staan; we komen er al snel achter dat het hier niet gaat lukken. De Harley-Davidson motorclub is hier vandaag neergestreken vanwege een jaarlijkse bijeenkomst, dus dat is pech voor ons. Verder in de omgeving is er niks en we verleggen ons einddoel naar ‘Prince-Albert’. Het is erg bewolkt in de bergen. Als we over de ‘Schoemanspoort pas’ zijn, drijven de wolken als een versnelde film voorbij en verschijnt er een strak blauwe hemel. Jeetje wat een verschil is dat, alles ziet er meteen weer zonniger uit en je bloeit zelf ook weer op.

Om 08.00 zitten we buiten alweer te genieten van het ontbijt. We proberen de snelwegen, waar mogelijk, te vermijden en kiezen voor een goede alternatieve route. Van ‘Klein Karoo’ gaan we naar ‘Groot Karoo’. Er is weinig verschil, het is hier nog steeds droog en dor, alleen is het hier wat weidser. We komen uit op de snelweg die Kaapstad met Johannesburg verbindt. Hier ligt ‘Beaufort-West’, een soort truckers-dorp. Een avontuurlijke weg brengt ons naar een lodge. Hier komen we aan in een oase van groen. Helaas wordt er aan de tuin meer zorg besteed dan aan de lodges, die konden wel een opknapbeurt gebruiken.

Het is net of we aan het verhuizen zijn als we het vrijwel “lege” appartement betreden en even later in de woonkamer in slaap vallen.
Een stoffige ongeasfalteerde weg van 200 km. ligt voor ons. Als we ongeveer op de helft zijn, weer eens in de middle of nowhere, voelt HP iets in zijn stuur. We stappen uit. Ja hoor, inderdaad…een lekke band!

Een “bekend” nummer klinkt door de muziekboxen als we ’s ochtends de ontbijtruimte binnen lopen. Het lijkt wel …..of toch niet? … nee dat kan toch niet hier? Jawel! Het is een Engelstalige cd van BZN!! @##$%#$

Als we zo om ons heen kijken dan lijkt het wel of we weer door Namibië rijden. Rode ondergrond, hier en daar een struikje, maar verder geen teken van leven te bekennen op deze enorme vlaktes. ‘Springbok’ is onze uitvalsbasis voor maandag als we weer verder rijden door het ‘Namakwaland’.
Een flink verhaal, leuk om eens over het eten te lezen.
Hoe is het eten eigenlijk in vergelijking met Australië en de USA?
Ik blijf me verbazen dat jullie in een kleine toyota door Zuid-Afrika rijden, maar HP gaf in een voorgaand verhaal al aan dat hji was ruzie had met de auto verhuur.
Ik sprak Ria verleden week en leuk dat jullie nog even twee weken neerstrijken in kaapstad, moet een mooie stad zijn met veel mogelijkheden. Na al het reizen lekker of even uit te rusten en te genieten.
take care,
Robert
Hi H.P. en Wanda,
Ik ken H.P. van Intraco en had gehoord dat jullie een lange reis aan het maken zijn. Nu eindelijk eens op jullie website gekeken en ik kan alleen maar zeggen: fantastisch!! Wauw wat een leuke dingen hebben jullie al gedaan en gezien. Ik begrijp dat jullie nu nog een tijdje in Z-Afrika zitten, maar had niet verwacht dat jullie zo lang onderweg zouden blijven. Wat heerlijk. heel veel plezier, lekker genieten nog en ik lees jullie zeker binnenkort nog een keer.
Mijn baan is trouwens super, maar update volgt een andere keer! groetjes,
Rosan
Leuk weer hoor, en als je eens een cd van BZN wilt? Mooi verhaal.
Leuk dat jullie afwisselend weer hebben, hier ook trouwens sneeuw of geen sneeuw.
groet,
Leon