Week 16 - Van Melbourne naar Johannesburg
Even snel naar de bakker voor wat bolletjes en koffie. De schappen lijken leeg dus bestelt HP eerst maar de koffie. Op de vraag “anders nog iets?” zegt hij “nou, ik wilde graag ook nog wat bruine bolletjes a.u.b.”. “Die hebben we helaas niet”, was het antwoord. “Wat heeft u dan voor brood?”. We hebben op dit moment helaas geen brood”. “Uhh, maar ik ben toch bij de bakker?”. “Ja, dat klopt maar de bakker is op het ogenblik met vakantie dus daarom hebben we geen brood”. Het was net een scène van André van Duin. Geweldig! Dan maar brood halen in het volgende dorp dus…

Daarna door naar Olga in Kyneton. Met Hollandse koffietijd arriveren we daar en wordt er gezellig gesproken over Nederland, Australië, haar emigratie zo’n 45 jaar geleden en nog veel meer. Tegen lunchtijd houden we het voor gezien. We nemen afscheid van haar en rijden richting Melbourne. Daar aangekomen leggen we onze spullen op de hotelkamer en om ca. half drie lopen we alweer buiten. Het regent een beetje dus de paraplu gaat mee. Melbourne staat er om bekend dat het 4 seizoenen in één dag kan hebben. De weersvoorspellingen worden er dan ook niet al té serieus genomen.

De ‘Australian Open’ is afgelopen maandag van start gegaan en nu we er toch zijn…is het natuurlijk wel leuk om er een kijkje te nemen. De kaartjes zijn zeer betaalbaar en beschikbaar en we begeven ons richting de ‘Rod Laver Arena’, het grootste (tennis)stadion van het complex. De wachtrijen bij de kassa’s zijn onmetelijk lang en het lijkt erop dat het uren kan duren voordat je een kaartje hebt.

We gaan te voet richting ‘Southbank’, een ander populair restaurant-gedeelte van de stad. Daar wordt iedere avond na 21.00 uur (om het uur) door een aantal stenen pilaren vuur “gespuwd”. We komen om 21.15 uur aan. Dat betekent dus 3 kwartier wachten op een “show” die achteraf slechts zo’n 3 minuten duurt. Nou ja, het is geen ‘Vegas’ maar we hebben het maar weer gezien moet je maar denken.

Vandaag proberen we de zon maar een beetje te mijden, voorzover dat mogelijk is in een zonovergoten Melbourne. De ochtend besteden we aan het maken van de nodige foto’s en video van de stad. ’s Middags nemen we plaats onder een boompje op Federation Square waar we op een groot videoscherm, samen met vele anderen, de belangrijke(re) wedstrijden van de dag volgen. Er hangt een relaxte sfeer. Mensen zitten, liggen, lezen, praten, eten en maken gebruik van het gratis internet op het plein. Heerlijk genieten en mensen kijken dus.
Naast ons hotel ligt de ‘Queen Victoria Market’ waar alleen op woensdagavond een nachtmarkt wordt gehouden. We besluiten er een kijkje te gaan nemen en komen er achter dat we niet de enige zijn. Het ziet er werkelijk zwart van de mensen.

Donderdag. Onze laatste dag in Australië. Nog even een kijkje op de “normale” markt, we zitten immers om de hoek. Er worden nu veelal lokale produkten aangeboden, vooral veel groente en fruit. Het ziet er heel verzorgd en vers uit allemaal. In een ander gedeelte de vlees- en visafdelingen en nog wat verderop ook textiel, schoenen, gereedschap en kunst. We nemen de gratis toeristenbus die, net als de tram, langs een aantal markante punten voert en stappen uit in het centrum. Een vermakelijke straatartiest zorgt er voor dat we blijven staan en genieten van zijn grappige “one-man show”.

Zo’n dag van vertrek is altijd wachten tot je eindelijk “weg mag”. Om 16.45 uur zijn we op het vliegveld. We zijn vroeg maar daardoor kunnen we op een eerdere vlucht mee naar ‘Perth’. Dat geeft ons meer tijd bij het overstappen op de volgende vlucht en daardoor minder kans op het missen van de vlucht of bagage die het “niet haalt”. We stappen in een mooie moderne Airbus. Tijdens de vlucht van 4 uur hebben we geboeid gekeken naar de documentairefilm ‘This is It’, over de voorbereidingen van de grote concertreeks van MJ. De rest van de films bewaren we wel voor de volgende lange vlucht, waarop het aanbod vaak hetzelfde is. Het is 23.30 uur als we aan boord gaan van een allesbehalve luxe kist van South African Airways. Geen videosysteem en tamelijk harde stoelen. Het ziet er allemaal wat verouderd uit en de teksten “Abfälle” en “Lautstärke” verraden dat we in een oud Duits toestel zitten.

Vandaag een “rondje Joburg”. Een bezoek aan het ‘Apartheids Museum’ mag wat ons betreft natuurlijk niet ontbreken. Enkele uren later lopen we over de ‘Nelson Mandela Brug’ in het centrum van de stad die we daarna verder met de auto “verkennen”. De stad heeft niet veel te bieden en we rijden naar ‘Pretoria’, zo’n 50 km. ten noorden van Joburg. Het links rijden zijn we inmiddels wel gewend maar uit eerdere reizen in Afrika weten we nog dat verkeersregels en weghelften hier niet bestaan.

Vandaag beginnen we weer aan een nieuw avontuur, we vertrekken straks uit Joburg en weten eigenlijk nog niet goed wat ons te wachten staat. Australië hebben we nu écht achter ons gelaten. Waar denken we aan terug als we aan Australië denken?: VLIEGEN!

De feiten:
- aantal kilometer gereden: 15.705. Totaal nu ruim 32.000 km.
- gemiddeld aant. km. per dag: 296
- langste afstand op één dag: 896 (Katherine naar Tennant Creek)
- aantal keren getankt: 46 (10x meer dan in de USA)
- gemiddeld verbruik auto: 1 op 9
- aantal keer tijdszone gepasseerd: 8
- hoogste (dag)temperautuur: 47C (11 januari, Halls Gap)
- laagste (dag)temperatuur: 11C (17 januari, King Lake)
- tot. aantal foto's AUS: 1.807
- tot. aantal uur video AUS: 6,5 uur
Hoi HP en Wanda,
Weer een beetje in de buurt?
We zitten hier weer dik in de sneeuw, benieuwd naar jullie verhlalen over Zuid Afrika, hoor je natuurlijk voornamelijk over ivm de Wk voetbal en het Krugerpark (krokodillen!) Nog bedankt voor jullie kaart. Viel precies binnen op Steijn z'n verjaardag!!
Groet,
Leon, Irene, Steijn en Jasmijn Bas
Ook ik ga nu australie wel missen, op voorhand zou ik voor de USA kiezen. Maar nu spreekt Australie me wel aan, dan graag exclusief die vliegen ;-)
Ben benieuwd naar Zuid-Afrika, ben niet zo goed geinformeerd over dit land...alleen dat het WK er is.
Kijk uit naar jullie verhalen en ik hoop dat jullie er een geweldige tijd gaan hebben.
Take care
Robert
Hallo Wanda en HP.
Bedankt voor de verjaardags kaart,hij is goed aangekomen.
Jullie hebben nog lekker de tijd ,om nog veel te zien in afrika
Geniet er lekker van, het is daar wel warm,maar beter dan de sneeuw hier ,maar dat weten jullie wel.
Wij blijven jullie volgen,groeten Loes en Rein